Aigüestortes i Estany de Sant Maurici: itinerari "Ruta de l'isard: Camí a l’Estany de Sant Maurici

Els Encantats. A.Añó

  Itinerari: Aparcament del Prat de Pierró - Estany de Sant Maurici.

  Accés: des d’Espot per la carretera de Sant Maurici fins a l’aparcament que hi ha a l’entrada del Parc.


  Durada del recorregut: 1 hora 15 minuts (anada).

  Dificultat: itinerari fàcil, adequat per a qualsevol persona que pugui caminar aquesta hora llarga. Els 450 metres inicials es troben adaptats per a persones amb mobilitat reduïda.

  Desnivell: 260 metres (1.650-1.910).

  Època recomanada: d’abril a novembre.

  Observacions: itinerari que transcorre entre pastures i boscos, per la part més baixa del Parc Nacional; permet també observar mostres de l’activitat ramadera de la vall, una de les explotacions tradicionals de la zona. En el camí es troben cartells sobre la flora i la fauna, i a la cabana del “Pont de Pallers” una exposició sobre l’explotació tradicional del bosc en aquestes valls pirinenques.

  Descripció general

  Un cop arribats a l’aparcament, hem de continuar per un camí molt ben senyalitzat que surt a la dreta de la tanca que marca l’entrada al Parc. La primera part del camí, que s’endinsa per l’avetosa vorejant el riu Escrita, és una passarel•la de fusta, adaptada per a ser recorreguda en cadira de rodes que arriba, al cap d’uns 15 minuts, fins a un bonic pont de fusta. Després de creuar el riu, continuarem pel vessant solà de la vall, entre prats antics. Poc després, creuarem la carretera i entrarem de nou al bosc guanyant altitud entre magnífics exemplars de pins, avets, bedolls i moixeres, fins que tornem a creuar un petit barranc a prop ja de l’ermita de Sant Maurici, que deixarem a la dreta del camí. Des d'aquest punt, després de deu minuts de pujada, arribarem a l’estany de Sant Maurici.

  Punts d'interès

  1. L’avetosa: constitueix un bon exemple de l’ecosistema forestal que es troba en la part més baixa del'estatgesubalpí. Observeu les zones desforestades que corresponen ales canals per on es precipiten les allaus en anys de neus abundants.
  2. Pont del Toll de la Gorga: petit pont que creua el riu Escrita i que comunica el solell i l’obaga de la vall. Un cop situats en el solell, podrem contemplar l’avetosa ren tota la seva extensió i les masses de pi roig  que s’estenen darrere nostre pels costeruts vessants del Pinetó.
  3. Ermita de Sant Maurici: aixoplugada sota un llindar rocós, es troba la petita ermita dedicada a Sant Maurici, lloc de devoció i de trobada dels veïns de la vall d’Espot, que s’hi reuneixen dos cops a l’any per honorar el seu patró. Al davant s’eleva l’esvelta silueta dels Encantats (2.747 m).
  4. Estany de Sant Maurici: malgrat la presa, que ha fet pujar el nivell de les aigües, l’estany conserva una gran bellesa i el seu caràcter emblemàtic. A uns 10 minuts hi ha el refugi 'Ernest Mallafré', una bona base per fer nombroses ascensions.
No existen resultados con los criterios de búsqueda