Aigüestortes i Estany de Sant Maurici: itinerario "La vall de Besiberri"

Els Encantats. A.Añó

  Itinerari: Refugi de Conangles - Estany de Besiberri.

  Accés: des de l’aparcament de la Contesa, situat a 1,3 km abans de la boca sud del túnel de Vielha (N-230).

  Durada del recorregut: 2 hores (anada).

  Dificultat: moderada, perquè hi ha trams de camí amb un fort pendent.

  Desnivell: 492 metres (1.500-1.992).

  Època recomanada: de juny a octubre.

  Observacions: Aquest itinerari permet apreciar les magnífiques fagedes que hi ha en aquest sector. També és un bon lloc per observar el perfil esglaonat de la vall i les cascades, resultat de l’acció deles antigues glaceres. Passat l’Estany Gran, el camí continua cap a l’Estanyet, on es troba el refugi-bivac de Besiberri, una bona base per efectuar ascensions i escalades de més dificultat.

  Descripció general

  Des de l’aparcament de la Contesa, situat prop del refugi de Conangles, agafem la pista forestal que passa per l’àrea recreativa i cap a la dreta s’endinsa en la magnífica fageda de Besiberri. Després de caminar uns 10 minuts, deixem la pista forestal per agafar el sender que a mà esquerra comença l’ascensió cap a la vall de Besiberri i que travessa aquesta pista en diverses ocasions. En uns 20 minuts, ens trobem amb la primera cascada i a continuació la segona, amb un bonic mirador natural. Després d’un tram amb un fort pendent, ens trobem amb la tercera cascada i un pont que ens ajuda a creuar el riu, un bon lloc per fer un petit descans. Ja a l’obaga, el camí fa ziga-zagues marcadament per salvar un fort esglaó de la vall que, finalment, ens duu a assolir l’Estany de Besiberri i un imponent paisatge d’agradables pastures amb el massís de Besiberri i els cims més alts del Parc Nacional al fons. Si volem caminar una mica més, en 45 minuts ens podem apropar a l’Estanyet, situat als peus de les parets i les tarteres del massís de Besiberri i, en uns 10 minuts més, al refugi-bivac de Besiberri, que es troba just al damunt.

  Punts d'interès

  1. La fageda: la gran influència del clima atlàntic que afecta la capçalera de la Noguera Ribagorçana permet l’existència de diverses fagedes a la zona. En el fons de la vall, la fageda es presenta acompanyada d’avets de grans dimensions, testimonis naturals de l’antiga tradició d’explotació forestal d’aquests boscos per la gent del poble de Senet. A mesura que ascendim per la vall de Besiberri, els faigs es fan escadussers i els avets van agafant protagonisme fins a donar pas, finalment, a les pinedes de pi negre.
  2. Les cascades: una mostra de l’acció deles antigues glaceres que van cobrir el territori és el perfil esglaonat de la vall, tot donant origen a les diverses cascades que trobem al llarg del camí. Durant l’època del desgel poden resultar impressionants pel gran augment de cabal que pateix el riu de Besiberri.
  3. L'Estany de Besiberri: herència, també, de l’activitat de les glaceres quaternàries. Situades en un entorn privilegiat, les pastures que envolten l’estany de Besiberri ens ofereixen un lloc de descans en la nostra excursió. Si estem atents, en les tarteres que voregen l’estany  podrem escoltar o veure alguna marmota, i si duem uns prismàtics, potser divisarem algun ramat d’isards pasturant en els pendents prats alpins.
  4. El refugi-bivac de Besiberri: es troba a 2.220 m i compta amb 18 places (dormint capiculats), flassades i llum mitjançant plaques solars. És una bona base per efectuar ascensions i escalades de més dificultat. Hem de tenir en compte que a partir d’aquesta cota d’altitud, ens endinsarem en la zona perifèrica de protecció del Parc.
No existen resultados con los criterios de búsqueda