En esta página
Aquest Parc és la zona lacustre més important dels Pirineus, per això l’aigua és la principal protagonista, ja sigui per ser la major concentració d’estanys pirinencs com pels característics meandres d’alta muntanya (aigüestortes) tan típics, que donen nom al Parc Nacional. Les valls amb forma d’U són una magnífica mostra de l’acció erosiva de les glaceres del Quaternari.
Les formacions boscoses són prou representatives: pi negre (Pinus uncinata), avet (Abies alba), pi silvestre (P. sylvestris), bedoll (Betula pendula) i faig (Fagus sylvatica). Tots aquests hàbitats són llar de multitud de plantes i animals; hi ha espècies molt interessants, entre elles espècies protegides, endemismes pirinencs i algunes espècies de distribució estrictament boreoalpina o articoalpina, en perill d'extinció i extingides ja fora del territori del parc per la degradació del medi. D’aquesta manera, el parc es converteix en refugi i lloc d’estudi d’aquestes espècies. Tot el conjunt constitueix un lloc d’alta biodiversitat. Un dels objectius que es volen assolir amb les diferents actuacions que es porten a terme al parc és mantenir aquesta gran biodiversitat.
L'any 2008 es va crear el node LTER-Aigüestortes dins la xarxa LTER-Spain. Aquesta xarxa d’investigació ecològica a llarg termini (Long-Term Ecological Research) és una iniciativa de col-laboració entre científics, gestors i institucions que es proposa promoure la investigació dels processos ecològics a gran escala a partir de diverses àrees d'estudi.
En aquest Parc algunes de les espècies més amenaçades i sobre les quals es fa un estudi més exhaustiu per tal de garantir la seva supervivència són:
Altres espècies sobre les que es realitzen estudis són:
A més, diferents universitats, amb les quals se solen mantenir convenis, porten a terme estudis específics sobre flora.