En esta página
La història de les persones i dels pobles de l’entorn del Parc ha estat estretament lligada des de sempre a les característiques geogràfiques d’aquesta zona de muntanya. L’Edat Mitjana representa un despertar cultural sense precedents amb l’arribada de l’art romànic. Aquest fet històric ha permès l’existència d’un patrimoni artístic únic i perfectament integrat en el paisatge que l’envolta. La vall de Boí alberga un dels conjunts monumentals d’art romànic més importants d’Europa i el més complet i esplendorós dels Pirineus, amb esglésies com Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí o Santa Eulàlia d’Erill, entre moltes altres. A la vall d’Àneu destaquen les esglésies de Sant Just i Sant Pastor de Son, Sant Joan d’Isil, Sant Pere del Burgal i les torres de guaita d’Espot i Escaló.
El dia 30 de novembre de 2000 el conjunt de les esglésies romàniques de la Vall de Boí va ser declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO.
Poble de Taüll amb la característica torre romànica.
La Val d’Aran alberga, així mateix, una gran riquesa monumental, representada per una multitud d’esglésies com la Mare de Diu de Cap d’Aran a Tredós, Sant Andreu de Salardú, Santa Maria d’Artíes o Sant Miqueu de Vielha. I finalment, la vall Fosca, al Pallars Jussà, ens ofereix una mostra artística de primer ordre amb Sant Martí de la Torre de Cabdella, Sant Julià d’Espui o Santa Maria d’Oveix.
En aquesta zona del Pirineu abunden els plats per treure el fred: l’olla aranesa, la vianda (sopa) pallaresa, les cols amb rosta i l’arròs amb conill. La conservació en oli de la carn més fresca del porc, permet preparar un plat molt típic i que podeu tastar als establiments més casolans: el confitat. Altres productes són la girella (embotit preparat amb estómac de moltó farcit d’arròs, arrebossat i fregit a talls), el freginat (elaborat amb sang i fetge), el palpís (espatlla de xai farcida i servida en porcions) i guisat de cues de xai. En temporada de caça podeu gaudir d’un estofat de senglar o isard. A la tardor se celebren les jornades gastronòmiques a cada comarca. En aquestes jornades es pot apreciar durant els caps de setmana una cuina elaborada a partir de productes de la zona: bolets, fruites del bosc, carns diverses, truites i postres com el Filiberto, el mostillo i els crispells o crispets. També és possible tastar licors de fruites o la ratafia (licor d’herbes i nous verdes).
En aquestes comarques s’han conservat festes i ritus ancestrals com "les falles" (celebració del solstici d’estiu), i s’han recuperat danses tradicionals, mercats, fires ramaderes i altres manifestacions artístiques i culturals que semblaven condemnades a l’oblit.