Arxipèlag de Cabrera: Història

Na Foradada desde Na Pobra. J.C.Molina, J.L.Perea

  Historia

  Tot i el seu tamany reduït, Cabrera ha passat per nombrosos avatars en el decurs del temps. Des d’èpoques remotes, molts pobles i civilitzacions han recalat a les seves costes: fenicis, cartaginesos, romans i bizantins van buscar-hi refugi, aigua i aliments.

  Al segle XIV es construeix el castell, per protegir l'illa dels atacs dels pirates berbers, atacs que es mantindran al llarg dels segles següents, marcant la història de les Illes Balears. Quan els vigilants albiraven un vaixell pirata, ho comunicaven amb senyals de foc a les talaies del sud de Mallorca i, des d'allà, a la resta de l'illa. Expliquen les cròniques que un dels tràngols més durs, pitjor fins i tot que anar a galeres, era ser vigia a Cabrera.

  A mesura que augmenta el control naval sobre la Mediterrània, disminueixen els assalts dels pirates, la qual cosa permet normalitzar les activitats ramaderes i agrícoles.

  L'any 1809, la Batalla de Bailén suposa la primera derrota dels exèrcits napoleònics a la Guerra de la Independència. Els presoners francesos són traslladats als pontons de Cadis, barcasses que feien la funció de presons flotants, i d'allà a Mallorca, on es va oferir Cabrera com a alternativa, davant dels temors de la població local d'haver d'albergar entres sis mil i nou mil presoners, sense tenir instal·lacions adequades. El captiveri es va perllongar cinc anys, fins que se signa la pau l'any 1814. Només van tornar a França 3.600 homes.

  Durant el segle XIX es produeixen alguns canvis a Cabrera, que culminen a finals de segle amb un nou projecte de repoblació que fracassa novament. L'any 1890 Cabrera passa a ser propietat de la família Feliu, que construeix Can Feliu i Es Celler, impulsant d'aquesta manera el cultiu de la vinya i mirant de repoblar l'illa. El projecte va rebre el nom de Villacristina.

  El 1916 Cabrera és expropiada per interessos de defensa nacional i s'estableix una petita guarnició d'uns trenta homes que no va afectar excessivament a la naturalesa de l'illa i que fins i tot servia per mantenir un cert control sobre les activitats humanes.

  A principis de 1988 el Parlament Balear va prendre la decisió d'iniciar el procés de declaració de Cabrera com a Parc Nacional Marítim i Terrestre, que va culminar al març de 1991.

   

   

No existen resultados con los criterios de búsqueda